OAMKB helpt je met crowdfunding voor je financiering

Bij OAMKB zijn we dankzij verschillende goede ervaringen zeer positief over crowdfunding. Inmiddels hebben we veel geleerd over crowdfundingplatformen en hun toepassingen, en we zijn je met deze kennis graag van dienst. Daarom kun je altijd bij ons terecht als je een financieringsaanvraag wilt waarmaken met behulp van crowdfunding. We stellen ons netwerk tot je beschikking en helpen je zo om snel het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen.

Wat heb je aan crowdfunding?

Snel resultaat

Als MKB heeft het verschillende nadelen om via de bank een financiering aan te vragen: de procedure duurt lang en vaak ontbreekt het resultaat: banken zijn steeds kritischer wanneer het om kredietaanvragen gaat. Crowdfunding is sneller; je kunt je investering al binnen drie weken bij elkaar krijgen, als je de juiste tactieken gebruikt.

Hoe werkt het?

Als je een crowdfundingproject opstart, geef je anderen de mogelijkheid om te investeren in jouw bedrijf. OAMKB werkt samen met de website geldvoorelkaar.nl, waar jouw aanvraag gepresenteerd zal worden, en waar bezoekers, ‘de crowd’, kunnen besluiten om in bepaalde projecten al dan niet te investeren. Vinden veel mensen jouw project aantrekkelijk, dan heb je snel een grote groep investeerders te pakken die jou kunnen helpen je ambities waar te maken.

Marktonderzoek

Een extra pluspunt van crowdfunding is dat het een handige manier is om marktonderzoek te doen. Investeerders beleggen natuurlijk niet in ieder bedrijf dat ze tegenkomen, dus de mate waarin er geld in jouw onderneming wordt gestoken, geeft aan hoe goed je valt bij het publiek. Je kunt daarom zonder kosten een aanvraag laten plaatsen om te zien hoeveel investeerders je weet te trekken.

Marketingtool

Ook voor marketing kan crowdfunding grote waarde hebben, bijvoorbeeld voor het creëren van naamsbekendheid. Begin met mensen die je goed kent, zoals familieleden en vrienden, en vraag of zij in je idee zouden willen investeren. Breid je doelgroep vervolgens uit naar je zakelijke netwerk en relaties, en vraag of ook zij je aanvraag verder willen verspreiden. Met behulp van social media en persoonlijk contact kun je een nog breder publiek bereiken, om zo meer draagvlak op te bouwen. Extra effectief is het gebruik van incentives: je geeft investeerders een leuk en persoonlijk cadeau als ze jou helpen met het financieren van je plannen, om zo een fanbase op te bouwen. Als je klant bent van OAMKB verspreiden we jouw crowdfundingsaanvraag binnen ons netwerk, zodat je nog eenvoudiger bekend wordt bij potentiële investeerders.

OAMKB regelt alles

Als je crowdfunding wilt gebruiken, wordt alles voor je geregeld door ons accountantskantoor in Den Bosch. We verzamelen en checken de benodigde gegevens, schrijven een pitch, dienen de aanvraag in en houden voor je bij hoe het er met de actie voor staat. Ons stappenplan is hierin leidend.

Wat zijn de voorwaarden?

Jij bepaalt hoe hoog het rentepercentage en de looptijd zijn, met een maximum van 5 jaar. Gemiddeld ligt de opbrengst voor investeerders tussen de zes en tien procent – hoger dan bij een spaarrekening. Het risico is echter ook hoger; bij een faillissement van de onderneming zijn de investeerders hun geld kwijt. Ze investeren daarom vaak in verschillende bedrijven tegelijk.

Welke projecten maken de meeste kans?

Iedereen kan een aanvraag indienen op een crowdfundingplatform. Belangrijk is wel dat je zicht hebt op je kansen als onderneming, en dat je goed kunt inschatten of je een bedrag over een bepaalde tijd af kunt lossen. OAMKB helpt je daarbij, zodat je ervan verzekerd kunt zijn dat jouw project succesvol wordt afgerond.

Stapelfinanciering

Een methode die soms wordt toegepast is de zogenoemde stapelfinanciering: hierbij wordt de financiering deels door de ondernemer zelf bekostigd, deels van de bank geleend en deels via crowdfunding binnengehaald. Het nadeel van deze methode is dat het meer tijd kost voor het gehele bedrag bij elkaar gehaald is.

Is crowdfunding misschien wel een ideale manier om jouw onderneming te laten groeien? Neem vrijblijvend contact met ons op en bekijk met ons wat de mogelijkheden zijn.

Hoe werkt crowdfunding bij OAMKB?